Goudstaven Opslaan

Bij iedere belegging in goud zal er aantal zaken zijn waar u rekening mee moet houden voordat u tot aankoop over gaat. Daarbij gaat het om de hoeveelheid die u aan wilt kopen en of u dat in grote eenheden of juist meerdere kleinere eenheden wilt doen. Daarbij zult u zich ook af moeten vragen hoe u uw goud opslaan wilt want zeker als u iets mee koopt laat u dat maar niet zo in een bureau lade liggen.

Of u nu voor het veilig opslaan goudstaven of munten aanschaft maakt in feite niet uit, iedere hoeveelheid goud vertegenwoordigt een behoorlijke waarde en daar kunt u niet voorzichtig genoeg mee om gaan. Het komt helaas maar al te vaak voor dat er ingebroken wordt en als u uw goud niet veilig hebt opgeborgen dan loopt u een onverantwoord groot risico. Goudstaven opslaan in een geschikte kluis zal u niet altijd garantie bieden dat het niet gestolen wordt, als de dief maar tijd en kennis genoeg heeft dan krijgt hij de kluis wel degelijk open. De meeste inbrekers zijn echter gelegenheidsdieven en ze zullen voornamelijk meenemen waar ze eenvoudig bij kunnen of wat ze gemakkelijk op kunnen pakken. Vandaar dat goudbaren opslaan in een daarvoor geschikte kluis vaak afdoende is om inbrekers af te schrikken.

Een stuk lastiger wordt het echter als u wilt dat uw verzekering de inhoud van uw kluis zal dekken bij inbraak. U moet dan uw goudstaven opslaan in een daarvoor goedgekeurde kluis en de verzekering wil dat veelal controleren. Daarnaast zult u op moeten geven aan de verzekering wat u in de kluis bewaard en in het geval dat de kluis opengebroken wordt zal ook alleen wat u opgegeven hebt ook daadwerkelijk vergoed worden. Een kluis voor goud zal voordat de inhoud door de verzekering gedekt wordt aan een aantal eisen moeten voldoen. Iedere verzekeraar zal hiervoor andere eisen kunnen stellen omdat het nu eenmaal niet wettelijk is voorgeschreven aan welke eisen een kluis zal moeten voldoen om de inhoud te verzekeren. Een kluis zal echter wel aan wettelijke voorschriften en keurmerken moeten voldoen en daarbij gaat het om ‘Safe’ of ‘CEN’ keurmerken. Deze keurmerken geven de maximale waarde weer die in een goud kluis bewaard mag worden en over het algemeen door een verzekeraar gedekt wordt. Informeer dus goed bij uw verzekeraar naar de eisen die aan het veilig goudstaven opslaan gesteld worden om te voorkomen dat de pech die u hebt in het geval van een inbraak dubbele pech wordt als uw verzekering zich terug trekt.

Het spreekt voor zichzelf dat goudbaren opslaan een aantal eisen stelt aan de kluis die gebruikt wordt. Vaak zal een verzekering echter naast het feit dat een kluis aan bepaalde eisen moet voldoen ook voorschrijven dat uw woning of kantoor ook voldoende moet zijn beveiligd. Dit kan dus betekenen dat u niet alleen moet investeren in een voldoende beveiligde kluis maar dat u ook uw woning van een adequate beveiliging moet voorzien. Door deze aanvullende investering wordt goud opslaan opeens een heel stuk duurder en heel veel alternatieven zijn er niet te vinden. U kunt natuurlijk uw goud ook in een kluis bewaren zonder dat de verzekering de inhoud zal dekken. Hierdoor neemt u echter een veel groter risico en u zult dat goed in moeten schatten. In ieder geval zal goudstaven opslaan terwijl de verzekering de lading niet dekt over het algemeen betekenen dat minder op zult slaan omdat het risico dat u neemt onaanvaardbaar groot wordt. Daar tegenover staan dan weer dat u als u niet in het bezit bent van een goedgekeurde kluis hierin zult moeten investeren en dat gaat natuurlijk geld kosten.

Het opslaan van goudstaven gewichten hoeft u echter niet per definitie thuis of op het kantoor te doen. Er zijn goede mogelijkheden om de zorg voor een veilige opslag van uw beleggingsmiddelen uit te besteden aan een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft. Zo zullen er professionele bedrijven zijn die u de opslag van waardevolle spullen aanbieden en waardoor een eigen kluis voor goud geheel overbodig wordt. Deze bedrijven zullen continue bewaking hebben en vaak kunt u alleen op afspraak bij uw waardevolle spullen komen. Dit is natuurlijk een manier van goudstaven opslaan die u niet voor een kleiner aantal zult regelen maar de mogelijkheden zijn aanwezig. Daarnaast zal ook uw eigen bank een rol kunnen spelen bij het veilig opslaan van uw beleggingsmiddelen. U kunt bij uw eigen bank filiaal een goud kluis huren waarbij u des gebruik maakt van de beveiliging van het bank gebouw.